Blog
Meer verslaafden in de boardroom dan onder de brug
Wil je stoppen met alcohol of drugs? Dat kan. Je bent niet alleen. In Nederland kampen naar schatting 1,3 miljoen mensen met een verslaving (Jellinek, โ22). Van de mensen die met verslavingsproblematiek te maken hebben, zien wij een opwaartse trend in het gebruik van cocaรฏne sinds 2020. Ook blijkt dat verslaving bij de groep hoogopgeleiden disproportioneel vaker voorkomt dan bij andere groepen (Trimbos, โ22). Alcohol blijft echter de meest voorkomende verslaving in Nederland.
Hoe ontstaat verslaving?
Om de oorsprong van verslaving goed te begrijpen, is het belangrijk om eerst de definitie van verslaving helder te krijgen. Er zijn namelijk veel verschillende opvattingen over wat verslaving precies is. Is het een ziekte, een gebrek aan wilskracht, een aandoening? Ben je verslaafd als je drie biertjes op een dag drinkt, of vier of vijf? Wanneer gaat gebruik over in (mis)bruik en uiteindelijk verslaving? Wij hanteren de definitie van Gabor Matรฉ, een gerenommeerde Canadese arts en auteur:
โVerslaving is elke vorm van gedrag waarbij je tijdelijk plezier of verlichting ondervindt, die negatieve gevolgen heeft, maar waarbij je ondanks de negatieve gevolgen toch doorgaat.โ
Verslaving is vaak symptomatisch gedrag voor onderliggend trauma, soms gerelateerd aan ervaringen uit de jeugd. Het gebruik van alcohol of drugs (maar ook gokken, seks of andere gedragsverslavingen) is daarbij een copingmechanisme dat de gebruiker tijdelijke verlichting geeft. Alcohol bijvoorbeeld, heeft een dempend effect op emoties, waardoor kortstondig een gevoel van ontspanning ontstaat. De aandoening grijpt diep in op het dopaminesysteem van de hersenen, dat onder andere verantwoordelijk is voor het reguleren van genot en beloning. Dit systeem maakt geen onderscheid tussen de bron van dopamine, of deze nu komt van een positieve ervaring of van middelengebruik.
De progressieve aard van verslaving
Verslaving is een progressieve aandoening waarbij de dopamine-ontlading telkens na gebruik afneemt. De persoon valt onder zijn constante geluksniveau in een tijdelijke depressie. Dit leidt ertoe dat je steeds meer van het middel nodig hebt om dezelfde verlichting te ervaren, waardoor de situatie steeds destructiever wordt. Uiteindelijk is het zo progressief dat de gezondheid, persoonlijke relaties en financiรซn eraan gaan.. We zien ook vaak dat zakenrelaties, partners of familie aan de bel trekken.
De grafiek toont het regressieve en afzwakkende karakter van drugsgebruik op het geluksniveau over tijd.
Jaarlijks gaan in Nederland ongeveer 65.000 mensen in behandeling voor verslavingsproblematiek, waarvan bijna driekwart meerdere keren terugkeert. Dit benadrukt de hardnekkigheid van de aandoening en laat ook het beperkte resultaat zien van de reguliere zorg. Zorgverzekeraars bepalen voor de reguliere zorg de vergoedingen en beperken de middelen die zorginstellingen kunnen inzetten. Dit leidt tot een aanpak waarbij men door een โwasstraatโ van behandelingen gaan, in plaats van dat er wordt gekeken naar de individuele behoeften van elk persoon.
Oplossing op maat: THE YOUTURN
Bij THE YOUTURN geloven we niet in een uniforme aanpak, maar bieden we behandelingen op maat. Wij staan klaar om mensen te ondersteunen in hun dagelijks leven, zodat ze kunnen blijven werken terwijl ze herstellen. Ons team bestaat uit ervaren psychiaters, klinisch psychologen, verslavingsartsen en ervaringsdeskundige counselors. We integreren systeemtherapie, mindfulness en lichaamsgerichte therapie. Ook nemen we de levensstijlpijlers zoals voeding, slaap, werk-privรฉbalans, lichaamsbeweging, sociale connecties, rust, herstel en veerkracht mee in het behandelplan.
THE YOUTURN is geen traditionele afkickkliniek, maar een architect van hersteltrajecten. We ontwerpen gepersonaliseerde plannen die volledig zijn afgestemd op de specifieke behoeften van onze cliรซnten, vaak uit de top van de samenleving. Met een combinatie van ambulante zorg en samenwerkingen met zorgvuldig geselecteerde, luxe klinieken wereldwijd, bieden we een exclusieve en op maat gemaakte aanpak voor middelenafhankelijkheid en gedragsverslavingen. THE YOUTURN kent geen wachttijden en biedt de best mogelijke ondersteuning in het het proces van herstel.
Titus de Jong
Tel: 06 1918 8281
E-mail: titus@theyouturn.nl
Bronnen:
https://www.jellinek.nl/
https://www.trimbos.nl/
https://drgabormate.com/
Wij weten als geen ander hoe moeilijk dat eerste telefoontje kan zijn. Daarom krijg je bij ons geen telefoniste aan de lijn, geen doorkiesmenu. Je gaat direct in gesprek met Tjeerd, ervaringsdeskundige en de oprichter zelf. Meteen een afspraak maken met hem kan natuurlijk ook. Bedenk: de eerste stap is de belangrijkste.
(ook ‘s avonds en in het weekend)